Pochopení – cesta k sebelásce

Proč mít sebe na prvním místě, jsem již psala v tomto článku.

Dnes se chci zaměřit na další cestu, která může k sebelásce vést. A tou je pochopení sebe sama.

Naše generace je velmi často ztracená. Všichni se hledáme – někdo rychleji a někdo pomaleji. Cest k hledání je spousta. Ale důvodů až tak moc není. Naše výchova, separace v raném dětství, popírání našich emocí a projevů, hodnocení zvenku, škatulky na “hodně kluky” a “raubíře” a také “hodné holčičky” a “zlobivé divošky”…

freedom-852148_1280

Toto vše vedlo k tomu, že jsme se ztratili ve své osobnosti. Nevíme, co je naše přirozená podstata a co naučené vzorce a programy chování. Možná se vyskytnou výjimky, které si obdobím hledání nemusí procházet. Silné osobnosti, které si samy sebe uhájily napříč celým dětstvím i dospíváním. Ale vážně si myslím, že to budou spíš velmi výjimečné případy. Pro nás všechny ostatní je tedy těžší praktikovat sebelásku a přijímat se.

Co vám může k pochopení sebe sama pomoci?

  • Průvodce ať už ve formě kouče, či jiné zkušené osoby, která si při práci s vámi na vás nebude projektovat své vlastní problémy. Hledejte člověka, na kterém vidíte, že se sám již našel, že je vyzrálý, že má zkušenosti a že vás nevede formou rad, ale většinou formou otázek a podmínek. Ty vás obrátí k sobě samým. Protože tam TO najdeme, v sobě.
  • Typologie – ať už kvalitní astrotypy, pokud jim věříte, anebo metody a testy vycházející z psychoterapeutické práce. I zde je však hodně cest, které mohou vést spíše na scestí. Pátrejte po referencích a po výsledcích. Pokud si někdo ve vašem okolí prošel kvalitní typologií, která mu pomohla víc pochopit sebe sama, mělo by to být na daném člověku vidět. V jeho skutcích, nejen v jeho slovech. Já osobně doporučuji například Mentální jazyky, o kterých si můžete přečíst blíže ZDE.  Nebojte se různé typologie kombinovat, obvykle zjistíte, že se velmi dobře doplňují. Pokud si však budete dělat již desátý test, ale bez výsledku, jsou dvě možnosti – buď je potřeba vybrat kvalitnější testy, anebo jste informace z nich plně nepřijali a neuvedli do praxe.
  • Hluboké ztišení – o samotě, ideálně v přírodě. Při různých vision questech, pobytech ve tmě, posvátných poutích…. Příroda nás uklidňuje a my máme čistý prostor vejít do sebe a tam začít zkoumat a ptát se.
  • Čas – nechtějte proces pochopení a sebepoznávání uspěchat. Obvykle je potřeba mnoho času, i mnoho let.

woman-984095_1280

Proč je pochopení na cestě k sebelásce tak důležité při výchově našich dětí?

Chceme-li naše děti milovat bez podmínek, je pochopení a minimálně uznání jejich osobností důležité. Pozorujte děti, dejte jim prostor, netlačte na ně… Jen se ptejte a tiše a laskavě s nimi BUĎTE.

Lucie Harnošová
Jsem vděčná maminka dvou dospívajících dcer a spokojená manželka a partnerka. Ráda objevuji nová témata, zkoumám, zkouším a hraji si. Inspiruje mě dětská spontánnost a otevřenost. Miluji dobrodružství, svobodu, dobrou kávu, saunování, kytovce a léčivé ženské sdílení. Jsem tvůrkyní projektu Alchymie ženy, pořádám pobyty pro mámy a dcery, retreaty v zahraničí a online kongresy i kurzy, které pomáhají otvírat oči a milovat život.
Komentáře