Domácí omalovánky

Rodiče se často domnívají, že dítě se učí kreslit tak, že oni samotní mu to ukážou, respektive že budou kreslit obrázky zvířat, dopravních prostředků apod. a děti se to podle nich naučí. Mám pro vás tip, jak s dítětem kreslit a této pasti předkreslování se vyhnout.

K tomuto článku mě inspirovala diskuse v jedné facebookové skupině, jak děti naučit kreslit. Jak je podporovat, ale přitom nepředbíhat jejich vývoj a neučit je kreslit stereotypní obrázky?

Na počátku je důležité si uvědomit, že každé dítě má svůj osobitý výtvarný projev, který nese své vývojové zákonitosti.

Jednotlivými stádii dětské kresby by si mělo dítě projít a vnímat naši podporu. Znamená to, že když je vývojově ve dvou až třech  letech ve fázi čmáranic, tak vyjadřujeme nadšení z čmáranic a doptáváme se, co znamenají. Nesnažíme se dítě tohoto věku (ani starší) naučit kreslit “lépe”. Jednak tím dostáváme sami sebe do pasti, protože narážíme na vlastní limity v kreslení a za druhé tím dítěti umenšujeme hodnotu jeho vlastního vyjádření.

Jednou z cest je tvořit si v rámci společného kreslení vzájemně omalovánky. Každý kreslí svůj obraz – černé kontury a linie. Po dokončení si je vyměníme a vykreslujeme dle fantazie.

Co potřebujeme pro tvoření ?

Bílé papíry (A3, A4)

Pokud víme, že budeme pokračovat při vymalovávání “mokrou technikou”, je dobré zvolit tvrdý papír. Občas se vyplatí změnit formát a vyměnit ho třeba za čtvercový nebo začít s předkresleným kruhem jako základem pro mandalu.

Černé fixy různé síly, ideálně lihovky

Pro obměnu můžeme použít černou tuš a kreslit vatovými tyčinkami.

Pastelky, suché pastely, vodové barvy, anilínové barvy

Čas a prostor

Když opustíme myšlenku, že nám utíkají jiné činnosti a práce stoji, ponoříme se do tvorby a možná za 15 minut budeme osvěženi a plni nové energie.

Omalovánky, které si vzájemně tvoříme, se nesnažíme  měnit ani nedokreslujeme obrázek toho druhého. Zcela respektujeme černé linky předlohy a tím i samotného autora. Dítěti dáme samozřejmě svobodu odpovídající jeho věku a nehroutíme se, když přetahuje námi vytvořenou omalovánku.

Co budeme kreslit?

Záleží čistě na vás a vašem dítěti. Osobně se radši vyhýbám figurálním a reálným motivům a vedu námět k abstraktní tvorbě, například k mandalám. Někdy může být výchozím bodem opravdu jen čmáranice, kterou pak vybarvíte.

Ani já  jsem se ovšem nevyhnula období, kdy jsem kreslila na přání omalovánky princezen. Ale vždy jsem se snažila, aby to byl oboustranně výměnný proces – aby i pro mě byla namalovaná princezna.

 

Ty to máš ale hezčí!

Samozřejmě že přijde na přetřes to, kdo maluje lépe a krásněji. V tomto okamžiku je důležité, abyste vy jako rodiče v obrázku viděli hodnotu. Abyste ho vnitřně oceňovali a nebrali jako samozřejmost, co se na papíru objeví. Pro dítě je kreslení proces učení a objevování toho, jak můžeme zobrazovat okolní svět.

Argumenty, které používám já, když se dceři zdá, že můj obrázek je lepší, jsou:

Ale já kreslím na rozdíl od tebe už 35 let a je jasný, že za tu dobu jsem se něco naučila a udělala pokrok. Je to cesta, na které se člověk vyvíjí a zlepšuje. A je to jako se vším – je třeba trénovat a zkoušet to s odvahou znovu a znovu.

Obdivuji s jakou lehkostí kreslíš cokoliv, co tě napadne. Taky bych si přála mít takovou odvahu a neřešit to!

Právě tím, že kresbu dítěte “povýšíme na omalovánku,” dítě v tvorbě velmi podporujeme a dodáváme mu sebevědomí. Něco, co samo vytvořilo, má další smysl. Rodiči se jeho výtvor líbí a je ochoten  mu věnovat svou energii a čas. Zároveň rodič citlivým použitím barev může z čmáranice vytvořit opravdu nádherné dílo, což dítě ještě víc povzbudí, protože cítí, že i ono má na té kráse podíl.

Takto krok po kroku můžete kultivovat své výtvarné vyjadřování, vzájemně se inspirovat a těšit se ze společné činnosti.

Pokud vás zajímají témata týkající se společného tvoření s dětmi, stáhněte si zdarma e-book Tvoříme s dětmi v domácím prostředí.

Nebo sledujte aktuální příspěvky ve facebookové skupině Tvoříme s prožitkem.

 

Chcete více inspirace od Radky?

Můžete přihlásit do online kurzu Tvoříme společně.

Lucie Harnošová
Jsem vděčná maminka dvou dospívajících dcer a spokojená manželka a partnerka. Ráda objevuji nová témata, zkoumám, zkouším a hraji si. Inspiruje mě dětská spontánnost a otevřenost. Miluji dobrodružství, svobodu, dobrou kávu, saunování, kytovce a léčivé ženské sdílení. Jsem tvůrkyní projektu Alchymie ženy, pořádám pobyty pro mámy a dcery, retreaty v zahraničí a online kongresy i kurzy, které pomáhají otvírat oči a milovat život.
Komentáře