Výchova Nevýchovou: Miminko pláče

Mimčo řvoucí jako tur celé hodiny a naprosto zoufalá matka, která vyčerpala všechny možnosti, jak ho utišit – tato představa patří k těm nejhorším, jaké mám s mateřstvím spojené. A protože už s mužem vyhlížíme čápa, nevýchovný webinář Katky Králové na téma Co dělat, když miminko pláče a vy už nevíte, co s ním jsem prostě musela vidět.

Co vlastně znamená, když dítě pláče? Možná vás napadne, že se na takovou otázku nedá odpovědět. Že pláč může mít tisíce důvodů. Důležité je ale uvědomit si, že vám miminko nechce zatopit nebo vás vydírat,“ začala Katka rozmotávat nitky tohoto často bolavého tématu.

baby-215303_1280

Důvěřujte si

O tom, že pláč je pro dítě komunikační nástroj, už jsem slyšela. Jenže příroda k miminkům bohužel nepřidává manuál, jak ho přetlumočit do řeči dospělých. Katka na to ale šla jinak – zaměřila se na maminky. „Jak se cítíte, když dítě začne plakat? Co se ve vás děje? Naše uši neumí poslouchat dětský pláč a nereagovat, a to je geniální vynález přírody. A úplně stejně funguje i instinkt, jak pláč utišit,“ nastínila.

Jenže je tu překážka – zástupy babiček, tet, kamarádek a dalších odborníků, kteří radí tenhle instinkt neposlouchat. Dodnes si pamatuju, jak vedle v pokoji večer co večer brečel můj o osm let mladší brácha, nechaný tam úplně sám a potmě. Tehdy se to tak prostě dělalo pod heslem „S námi se taky nikdo nemazlil“.

Dětský pláč od té doby opravdu nemusím. Proto jsem byla ráda, když Katka ukázala, že to jde i jinak.Rodiče se mohou naučit vnímat signály dítěte a na základě toho rozvíjet vzájemnou komunikaci.Už žádné dumání, jak s tím malým uřvancem, který se je podle znalců snaží zotročit, co nejrychleji zatočit.

Dítě jako partner

Různé vyřvávací strategie nebo naopak snaha mimčo za každou cenu utišit totiž k přirozené komunikaci s dítětem nevedou. „Zoufalství mamky se přenese i na dítě, které se zlobí a je stále vzteklejší, protože ví, že mu rodič nerozumí,“ popisovala Katka. Naopak funkční strategie je podle nímluvit s potomkem jako se sobě rovným, jako se svým partnerem.

Tato rada Nevýchovy se osvědčila mé kamarádce, jejíž téměř dvouletý syn začíná procházet obdobím prvního vzdoru. Když jim jednou ujela tramvaj, museli dlouho čekat a on už začal pobrekávat, prostě mu zkusila na rovinu říci, že musejí počkat na další spoj a že s tím nemůže nic udělat. „Trochu nakvašeně se na mě podíval, zavrtěl se v kočárku, ale už nenatahoval,“ popisovala mi jeho reakci.

Že něco takového funguje i u mnohem menších dětí, pro mě byla zajímavá informace. Hlavní je, abychom miminka přestali vnímat jako bytosti, které vůbec nemohou rozumět tomu, co jim říkáme. Dalším krokem je komunikovat s nimi jako se sobě rovným. OK, věty typu „Alenka udělala hačí“ nebo „Jak dělá kočička“ se budu snažit v zájmu našeho společného blaha eliminovat.mom-1244792_1280

Učte se naslouchat

Mluvte, jen když chcete něco říct,“ zněla další Katčina rada. „To je velká moudrost,“ houkl z kuchyně můj muž a já se těžce zastyděla, protože mlčenlivost opravdu nepatří k mým ctnostem. A kdyby mě na to Katka neupozornila, určitě bych na našeho cvrčka mluvila a mluvila a úplně mu zapomněla naslouchat.

„Když tohle všechno začnete dělat, nestane se, že vaše dítě přestane plakat. Děti prostě někdy pláčou, protože tak komunikují. Ale toho pláče zásadně ubyde a pro vás přestane být strašákem. Budete ho vnímat jako komunikaci a začnete dítěti opravdu rozumět,“ shrnula Katka.

Líbila se mi i její informace na závěr, že pokud si partnerský přístup s dítětem nastavíme už odmalička, můžeme se díky tomu vyhnout mnoha potížím v období prvního vzdoru i pozdější pubertě. Když si vzpomenu, co všechno jsem vyváděla já, abych se zbavila nálepky „hodná a poslušná holčička“, kterou mi okolí přisoudilo, určitě to za to stojí.

Vyzkoušejte si Nevýchovu hned!

Zaujaly vás zkušenosti maminek a chcete si také Nevýchovu vyzkoušet? Začněte Rychlokurzem zdarma. Pokud chcete svým dětem porozumět co nejvíce, doporučujeme vám absolvovat celý kurz Výchova Nevýchovou.

Lucie Harnošová
Jsem vděčná maminka dvou dospívajících dcer a spokojená manželka a partnerka. Ráda objevuji nová témata, zkoumám, zkouším a hraji si. Inspiruje mě dětská spontánnost a otevřenost. Miluji dobrodružství, svobodu, dobrou kávu, saunování, kytovce a léčivé ženské sdílení. Jsem tvůrkyní projektu Alchymie ženy, pořádám pobyty pro mámy a dcery, retreaty v zahraničí a online kongresy i kurzy, které pomáhají otvírat oči a milovat život.
Komentáře