Jak vědomě počít a užít si těhotenství i v „pozdějším“ věku

Je vám 30? Přes 30? A ještě nemáte dítě?

A navíc…Ještě „to“ sama necítíte? Říkáte si, kdy to přijde? A přijde „to“ vůbec? Už bych asi měla založit rodinu?

Naléhá na vás partner? Rodina? Přátelé? Okolí? Slýcháte často věty typu:

„Když neotěhotníš, partner od tebe odejde!“

„Odejde za jinou, která mu bude schopná počít dítě!“

„Jsi neschopná, když jsi ještě neotěhotněla…“

„Už jste spolu přece dlouho, už byste se měli zaměřit na rodinu!“

„Už máš přece všechno…studium na Vysoké škole, postavený dům, zázemí, pěkný vztah, úspěšnou kariéru, procestovala jsi skoro celý svět, splnila sis své cíle…tak už bys měla, ne? Tak už do toho přece jdi…“

Všechny kamarádky a známé kolem Vás buď rodí jak o život nebo už mají děti? 1? 2? 3? A vy stále nic? Cítíte se jako mimozemšťan?

„Podívej se, kolik ti je už let…“ 30? 35!38!!! Už? No tak to už bys vážně měla!!!“

„Na co stále čekáš?“

„Čím starší budeš, tím hůře to pak půjde…“

„Podívej se kolem sebe, jak to párům kolem tebe nejde, a jak dlouho už se snaží!“

„Budeš stará máma!“

„Až bude mít tvé dítě 20, budeš už v důchodě!“

„Bojíte se, že to nezvládnete?“ (psychicky, fyzicky, porod, starat se o dítě, finančně)

„Jak budete vypadat Vy? Vaše postava?“

Lidi, rodina, známí kolem vás se přestanou o tomto tématu najednou bavit. Pravděpodobně si asi myslí…tak asi jim to nejde…raději se ptát nebudu. Přece je to jenom takové ožehavé téma. A pak se přesto doslýcháte z jiného okruhu známých, jak přes ně ostatní řeší, jestli náhodou nemáte nějaký „problém“?

Poznáváte se v tom?

Přijde vám, že vám nikdo nerozumí?

Vyčkejte! Ty všechny věty, které jste si právě přečetly, to jsou jen zbytečné a prázdné řeči, někdy „aby řeč nestála“ a narážky. Vy rozhodujete o sobě a svém životě. Počkejte na ten správný čas. Je to jedno z nejdůležitějších rozhodnutí ve vašem životě! Přivést na svět dítě! Chtěné dítě! Andělsky čisté miminko. Dokonalé, jedinečné, unikátní. Je to ten největší zázrak v našem životě! Je rozdíl, jestliže si miminko „pořizuji“ protože MUSÍM, nebo CHCI! Už jen to slovo MUSET! Nemusíme vůbec nic… Naslouchejte sobě, svému vnitřnímu hlasu, své intuici.

A tak jestli máte před sebou plány, které si chcete ještě splnit, splňte si je!

Nenechávejte, aby okolí rozhodovalo za vás. Vy sama nejlépe víte, jestli už přišla ta pravá chvíle přivést na svět dítě, a s tím pravým partnerem. Jestliže pochybujete, správný čas ještě nenastal.

Je to jiné, když jste připravená, připraveni! Když oba, spolu s partnerem cítíte, ano, je to tady. Nastal ten správný čas. Chci! Chceme! Chceme přivést na svět človíčka. Až si její/jeho dušička vybere vás, jako rodiče. A ona si vás najde, ať jste kdekoliv. Věřte, že to tak skutečně je. Přistupujete k tomu s plným vědomím. Už se těšíte až budete tři! Až budete spolu ležet v posteli, už née jen vy dva, ale mezi vámi bude ležet VAŠE nejkrásnější miminko.

A pokud řešíte, jestli kariéra nebo miminko? Nebo se jen prostě na děti necítíte. Vnitřně to tak cítíte. Když se rozhodnete, že rodinu nechcete, že chcete zůstat sama s partnerem. Je to jen vaše rozhodnutí, a nikdo nemá právo vám do toho zasahovat.

 

A když už tedy ten správný čas nastal a je to tady! Právě jste se dozvěděli, že čekáte miminko? Pár tipů, jak „přežít“ toto úžasné a jedinečné období bez újmy (…ať už jste v jakémkoliv věku 😉):

Nenechte si radit o tom, jak nejlépe by bylo pro vás porodit dítě. Poslouchejte sebe a své instinkty, a svou intuici.

Nenechte se od ostatních zrazovat. Stůjte si za svým. Jděte si za tím, co a jak chcete VY! Co je nejlepší pro vás a vaše miminko.

Máte fyzicky, nebo stresově náročnou práci? Vyhodnoťte si, jestli vám stojí za to, abyste dále v ní pokračovali. Myslete na své miminko. Už jste totiž dva!

Odpočívejte! Tělo si o to samo řekne. Jen ho vnímejte.

Přijímejte změnu hormonů s úsměvem na rtech. I když to může být někdy náročné. Nejen pro vás, ale i pro partnera vedle vás. Jestliže jste oba na stejné vlně, nedorozumění, podrážděnost obrátíte v legraci.

Nepodléhejte internetu a všem informacím ohledně těhotenství, porodu! Zbytečně uvedete sebe a miminko do stresu.

Pokud nechcete, neposlouchejte „dobré rady“ svých kamarádek, které už mají vše za sebou, a vše přece nejlépe ví! Většinou vás přivedou jen do zbytečného stresu.

Lékařské kontroly, ultrazvuky, aj kontroly. Nevěnujte příliš mnoho času luštěním, co všechno vás čeká, a co může vyšetření odhalit. Vědomě věřte sama sobě a vašemu miminku, že vše bude v pořádku a přesně tak, jak má. Výsledky pak dopadnou lépe, než si myslíte.

Jste terčem posměchu většinou mužského osazenstva? (a to si myslíte, že už jsou přece dospělí!!!) Narážky na postavu? Prsa? Zadek? Pleť? Neberte si to osobně! Tito většinou vůbec netuší, co za zázrak se s vaším tělem děje. A co si budeme povídat, i sami chlapi přiznávají, že oni by porod nezvládli. Tak je to hold na nás, ženách!

Dělejte věci, které vás baví a naplňují!

Užívejte si přípravy na příchod nového člena rodiny. Prostě si „TO“ užívejte se vším všudy! 😊

 

Romana Pechová

O kontaktním rodičovství už slyšela a četla dříve, ale až samotný porod syna ji ukázal cestu ke skutečnému naplnění a užívání si blízkosti se svým miminkem, ať už kojením, nošením, plaváním, masážemi, respektováním potřeb miminka, či společným spaním.

Řadu let trávila život především v roli plně vytížené manažerky ve výrobních korporacích, kdy po celou dobu na prvním místě byla pouze a jen práce. Naštěstí v určitém věku nastal zlom a uvědomění si, že od života chce i něco jiného, něco víc. Díky systematické práci na svém osobním rozvoji se dostala i do křesla kouče, a koučink jí byl po dlouho dobu koníčkem. Pomáhala hledat lidem cestu zpět k sobě, ke svému štěstí a životnímu naplnění. Se svými klienty společně hledali způsob, jak si splnit jejich životní cíle a sny. Čím více získávala vědomostí, ať už z reálného života svých klientů, nebo literatury, o tom, jak prenatální život v bříšku maminky, a poté výchova rodiči může zcela ovlivnit následný vývoj a život děťátka, o to více se začala zajímat, jak vědomě přivést na svět svého syna. Každý den jí její syn dává najevo svou veselou povahou a stálým úsměvem na rtech, že zvolila ten nejlepší a nejpřirozenější přístup.

Jeden z největších jejích koníčků je cestování, poznávání jiné kultury, přírody. Ale také hudba, tanec (latina), knihy, neustálá práce na sobě a posouvání svých hranic.

Aktuálně si plně užívá času se svým synem, ráda propaguje mezi rodiči, a né jen mezi nimi, způsob a možnosti kontaktního rodičovství, jak je možné změnit, zlepšit si svůj vlastní život, a jak si jít za svými sny.

Kromě šťastné maminky je současně šťastnou manželkou a partnerkou.

Lucie Harnošová
Jsem vděčná maminka dvou dospívajících dcer a spokojená manželka a partnerka. Ráda objevuji nová témata, zkoumám, zkouším a hraji si. Inspiruje mě dětská spontánnost a otevřenost. Miluji dobrodružství, svobodu, dobrou kávu, saunování, kytovce a léčivé ženské sdílení. Jsem tvůrkyní projektu Alchymie ženy, pořádám pobyty pro mámy a dcery, retreaty v zahraničí a online kongresy i kurzy, které pomáhají otvírat oči a milovat život.
Komentáře