Bližší pohled na jednotlivé druhy šátků

Dvě základní skupiny

Pro lepší přehled můžeme šátky rozdělit na dvě nejzákladnější skupiny:

1) Šátky elastické
materiál: obvykle elastický jersey, úplet (pružná, měkká, splývavá, nemačkavá a hladká látka)
délka: obvykle okolo 5 m 
šířka: přibližně 60 cm (či více)
složení: 100% bavlna , některé elastické šátky mohou obsahovat několik procent konopí pro větší zpevnění a vyšší nosnost (oporu)
způsob použití: šátek nejdříve navážeme na tělo, poté do něj vložíme miminko
použitelnost: od narození, dokud se dítě nezačne otáčet a vyklánět (pružná látka mu nedokáže zajistit dostatečnou oporu a stabilitu úvazu) nebo dokud nepřibere na váhu, kdy je pružnost šátku již spíše ke škodě (prověšuje se a zařezává).
Poznámka: Výrobce obvykle uvádí nosnost do 15 kg. To znamená, že šátek takto těžké dítě bude schopen unést, nezničí se. Neznamená to ale, že nošení takto těžkého dítěte po několik hodin v něm bude pohodlné.
Pro koho se hodí: Tento šátek se hodí spíše na dočasné nošení – pro prvních pár měsíců života děťátka. Hodí se pro rodiče, kteří plánují později přejít na nosítko.

JPMB

2) Pevné šátky
materiál: speciálně tkaný na tkalcovském stavu, horizontálně a vertikálně pevný, příčně pružící
délka: nejčastěji 3,6 – 5,2 m, dle zvolených úvazů (pro různé úvazy se hodí různé délky)
šířka: ideálně 70 cm, ale pohybuje se od cca 63 do až 80 cm
složení: 100% bavlna, ale i příměsemi jako je len, hedvábí, bambus, konopí, vlna, kašmír… nebo více z nich dohromady
způsob použití: šátek si předvážeme, připravíme na těle, vložíme do něj miminko, dotáhneme a zavážeme
použitelnost: od narození – dokud nám to bude pohodlné a dokud budeme chtít
Pro koho se hodí: pro všechny, co se nebojí manipulace s pevným šátkem a věřte, že leckdy je v pevném šátku napolohovat dítě snazší, než v tom elastickém

home-satky

 

Ještě jednou si shrňme nejdůležitější rozdíly mezi pevným a elastickým šátkem:

 

Pevný Elastický
– pevný materiál – pružný materiál
– širší a více délek – užší, obvykle jedné délky
– předváže se a úvaz se dokončuje s dítětem na těle – naváže se a pak se do hotového úvazu vloží dítě
– neomezená nosnost dítěte – omezená nosnost cca do 6 až 9 měsíců

 

Pevné šátky se také dají rozdělit podle způsobu tkaní. Nejčastěji na keprovou a žakárovou vazbu. Keprová vazba je základní, jednodušší a pevná vazba. Většinou se jedná o pruhované šátky. Jsou odolné a velmi univerzální. Žakárové šátky jsou obvykle hladší, jemnější rychleji změknou. Můžou být jednobarevné nebo mít na sobě vytkávané rozličné obrazce a vzory. Žakárové šátky se také poměrně často vyrábí i v různém složení (bavlna/ len, bavlna/ hedvábí apod.). Keprové jsou ve valné většině vyráběny jen ze 100% bavlny.

Keprová vazba – pruhy Žakárová vazba květovaný vzor
uvod-satek satky-1

 

Existují i jiné podoby šátků a šátkové hybridy

Ring sling neboli RS
Pevný šátek keprové nebo žakárové vazby o délce do 2m zakončený kroužky. Položí se kroužky na jedno rameno, druhý konec se jimi provlékne, čímž se vytvoří kapsa na miminko. Do ní se vloží dítě a látka se skrz kroužky ještě dotáhne.
Je možné v něm nosit na boku nebo i na břiše. Lze použít jak s novorozencem, tak na těžší, třeba již chodící děti (poponášení v RS místo na rukou).
large_Avocado_ring3
Elastický Haipa Daipa vak
Pruh látky z kvalitního elastického žerzeje, který se navlékne přes rameno na tělo a vloží se do něj dítě. Je to v podstatě elastická varianta ring slingu, jenže nemá kroužky a nedotahuje se. Pruží a proto se také volí těsnější. Tento vak slouží jen na kratší poponášení, takže je možné v něm poponést i těžší dítko.
HD vak
Hybridní nosítko Caboo
Slouží jako již předvázaný elastický šátek. Navleče se na tělo, vloží se do něj dítě a pomocí dvojích kroužků se dotáhne.
caboo
Je Porte Mon Bébé
Je hybrid mezi elastickým a pevným šátkem. Má však blíže k elastickému šátku a proto práce s ním funguje na stejném principu. Je však pevnější a unese i o něco těžší děti, než běžný elastický šátek. Dle zkušeností maminek lze ze všech elastiků tento používat nejdéle.
satky-8
Elastický šátek bez uzlu JPMB
Je pružnější varianta ring slingu, je však z pevnější látky, než běžný elastický šátek.
satky-9
Autor: Hana Novotná
Lucie Harnošová
Jsem vděčná maminka dvou dospívajících dcer a spokojená manželka a partnerka. Ráda objevuji nová témata, zkoumám, zkouším a hraji si. Inspiruje mě dětská spontánnost a otevřenost. Miluji dobrodružství, svobodu, dobrou kávu, saunování, kytovce a léčivé ženské sdílení. Jsem tvůrkyní projektu Alchymie ženy, pořádám pobyty pro mámy a dcery, retreaty v zahraničí a online kongresy i kurzy, které pomáhají otvírat oči a milovat život.
Komentáře