Tandemové nošení dětí

Nošení dětí v šátcích a nosítkách je stále přirozenější a již nevyvolává u kolemjdoucích tolik údivu. Existuje ale situace, kdy mohou být reakce ostatních velice výrazné – v případě nošení dvou dětí najednou. Své o tom ví kanadská lektorka nošení, která se o své zkušenosti podělila na loňské konferenci v anglickém Bristolu.

Arie Brentnall-Compton aktivně nosí už 5 let. Své dvě děti nosila neustále, což ji umožnilo věnovat se tomuto tématu profesionálně a se svými dětmi cestovat po celém světě. Její muž je totiž příslušníkem armády, proto musela vše zvládnout úplně sama. Nejen jako profesionální poradkyně a lektorka, ale hlavně jako aktivní matka nošení dětí doporučuje a zdůrazňuje, že v mnoha případech to může být skutečně záchrana normálního života.

Nošení doporučuje určitě v případech, kdy jsou děti věkově maximálně 2 roky od sebe, pokud je i tatínek či další členové rodiny ochotní nosit a také v případě vícerčat.

Jak nosit dvojčata?

Jen proto, že máte dvojčata, nemusíte tlačit těžký dvojkočárek a zažívat mnohá omezení pohybu, která představuje. Pro nošení dvojčat či dvou věkově blízkých dětí na těle existuje několik možností.

Jeden dlouhý šátek

Novorozené děti můžete nosit v jednom dlouhém šátku na hrudi, což vám usnadní také jejich kojení a manipulace s nimi je nejsnadnější. Samozřejmě to vyžaduje perfektní znalost úvazu a velkou zručnost, aby se například nestalo, že do kapsy šátku vložíte děťátko A a zatímco se snažíte do druhé správně umístit sourozence, jeho hlavička kamsi zapadne a celé tělíčko se zhroutí. Naučit se tento způsob úvazu se ale vyplatí, protože vaše miminka budou moci zůstat v těsném kontaktu s vámi a přitom být stále spolu, tak jako byli po celých 9 měsíců v břiše. “Tento úvaz má ale svá omezení – jakmile děti povyrostou, stane se nepříjemným – mohou vás příliš tlačit do boků, anebo stejně jako to bylo v mém případě, kopat kolínky do žeber – záleží na vaší tělesné konstituci,” říká Anie.

d5b22061123b7ca35273d698f922591a 1dfd7f4d0ff866bf7ebb176ea6e978be

Zdroj fotografií: Pinterest

Dva krátké šátky

Jakmile se alespoň jeden ze sourozenců naučí sedět, můžete začít vázat každého samostatně, přičemž jedno dítko dopředu a sedícího na záda. Zde platí jednoduchá poučka – vždy uvažte nejdříve toho zadního, v opačném případě by se dítko vepředu ocitlo v nepříjemné poloze po dobu vázání šátku vzadu.

6d31b61d3a21856ec394db0b9d452285

Zdroj fotografie: Pinterest

Stejnou službu provedou 2 ring sling šátky, které je pak nutné uvázat tak, aby se kroužky překrývaly buď vepředu na hrudi, anebo vzadu na zádech.

53433ebceb012ec0077feda3b1a646e5

Zdroj fotografie: Pinterest

Dvě nosítka

Pro dětí starší 4 měsíců a/nebo sedící děti je skvělé používat dvě ergonomická nosítka, která dovolí nosit stejně, jako v případě dvou krátkých šátků. Je to také nejlepší varianta pro nošení starších dětí či věkově blízkých sourozenců.

Věkově blízcí sourozenci

Pokud máte dvě děti, jejichž věkový rozdíl není nijak veliký, pak můžete nosit oba dva – staršího vždy na zádech a mladšího vepředu. Pak můžete zvolit buď extra dlouhý 6 metrový šátek a navázat je oba najednou, 2 různé šátky, anebo šátek a nostíko.

Jeden dlouhý šátek:

 

5244f635132edb0f972df4e8572ac117

Zdroj fotografie: Pinterest

Skvělou a velmi praktickou variantou je například nosítko Twingo, které se skládá ze dvou samostatných nosítek, která se dají sepnout k sobě. Můžete je použít jak pro jednoho nosícího a dvě děti (vepředu a na zádech), tak je od sebe oddělit a jednu část přenechat například tatínkovi. Nosit v nich mohou také další členové rodiny.

500x500_Tandem2_1024x1024

Nosítko Twingo

Zvolit si ten nejlepší typ právě pro vás je to nejtěžší, proto neváhejte vše nejdříve vyzkoušet. Vždy když budete mít možnost vyzkoušet si nostíka či šátky s živými dětmi, prosím, udělejte to. Je to něco naprosto jiného, než zkušební panenky.

Čeho se vyvarovat?

“Prosím, neučte se vázat šátky z videí na YouTube!”, varuje Arnie a zdůrazňuje, že existují skvělá instruktážní videa od zkušených lektorů, ale také mnoho návodů od uživatelů, kteří sice ukazují skvěle vypadající úvazy, nad jejich kvalitou a praktičností ale občas zůstává rozum stát. Často také platí, že mnoho šátků či nosítek není vyrobeno tak, aby poskytovalo bezpečný úvaz v dané pozici.

Především Ergo a Tula, jedny z nejvýkonějších nosítek dokonce vydali prohlášení, že nemohou zaručit správnou funkcionalitu a trvanlivost svých výrobků, pokud jsou používány jinak, než je uvedeno v manuálu pro použití.

Tak jak to ve virtuálním světě bývá, kdokoliv se může prohlásit za experta a přitom mít o nošení jen velice omezené znalosti. O zkušenostech nemluvě. Najděte si vždy lektora, který vás úvazy naučí, prodiskutuje s vámi důležité detaily a hlavně poradí, jak vše přizpůsobit právě vašim fyzickým možnostem. Nošení dětí a dvojčat obzvláště je po nějaké době fyzicky náročné – a jen se správným a vám odpovídajícím úvazem může být pro všechny zúčastněné příjemné.

“Velice oblíbenou variantou jsou ring slingy, jejich použití pro nošení na zádech ale vůbec nedoporučuji. Ano, funguje to a dělá to mnoho lidí, ale pokud by vás v takové pozici viděl výrobce, zaručeně vás upozorní, že ring sling nebyl pro takové účely navrhnut a není tudíž bezpečný.” varuje Anie, která před několika lety vlastnila největší kanadský eshop s pomůckami pro nošení dětí.

Anie také není fanouškem elastických šátků pro nošení dvojčat, protože je jejich použití limitované časem – jakmile děti trochu odrostou, už pro ně tento druh šátku není vhodný – neudrží správný úvaz a prověšuje se.

A v neposlední řadě a u dvojčat to platí dvojnásob, je nezbytně nutné dodržet základní bezpečnostní pravidla. Hlavička dítěte by měla být tak vysoko, aby jste ji mohli bez námahy políbit (což zaručuje dostatečnou blízkost vašich očí a kontrolu základních funkcí) a také vždy dbejte na dostatečný přísun vzduchu – pozor tedy na volné kusy látky v blízkosti obličeje.

 

Autor: Hana Novotná

Lucie Harnošová
Jsem vděčná maminka dvou dospívajících dcer a spokojená manželka a partnerka. Ráda objevuji nová témata, zkoumám, zkouším a hraji si. Inspiruje mě dětská spontánnost a otevřenost. Miluji dobrodružství, svobodu, dobrou kávu, saunování, kytovce a léčivé ženské sdílení. Jsem tvůrkyní projektu Alchymie ženy, pořádám pobyty pro mámy a dcery, retreaty v zahraničí a online kongresy i kurzy, které pomáhají otvírat oči a milovat život.
Komentáře