Mateřství a kreativita

Mateřství je čas kdy se nám tak trochu obrátí život vzhůru nohama. Máme spoustu času tam, kde jsme ho neměly a nemáme spoustu času tam, kde jsme ho měly. Odpadne nám ze života pracovní zátěž a přibude nám zátěž zcela jiná. Když se v té situaci ocitneme poprvé, většinu z nás nejspíš rozsah té změny překvapí. Hlavně totiž máme mnoho času, kdy děláme rutinní činnosti a jsme jen se svými myšlenkami. Máme šanci se samy se sebou znovu spojit, možná i hlouběji než kdy dříve. Ideálním průvodcem a pomocníkem na tuto dobu je kreativita.

Myslíte si, že nejste kreativní? To je omyl. V každém z nás kreativita dřímá, je to jako se všemi jinými schopnostmi – musí se cvičit. Rodíme se jako kreativní tvorečkové, díky kreativitě objevujeme svět kolem sebe, učíme se, vymýšlíme varianty jak vyřešit problémy. Vzdělávací systém v mnohých z nás tuto vlastní schopnost pomocí tabulek a učebnic utloukl, ale nikdy není pozdě. Pokud jste svoji kreativitu kdesi před lety odložily, je nejlepší čas na to se znovu skamarádit!

Maminkám někdy připadá, že s děťátkem nemají na zábavu čas. Cvičení kreativity ale skoro žádný čas nezabere. Je to jako pěstování malé rostlinky, kterou musíme jen zalévat a věnovat jí trochu pozornosti. A že si tu chviličku pro sebe opravdu zasloužíme. Naopak, k zachování vlastní rovnováhy a spokojenosti ji nutně potřebujeme. Svěťte si svoje hravé chvilky a nenechte si je vzít. Protože vám vykouzlí v břiše motýly a na nebi duhu.

Pokud jste s kreativitou dlouho nepracovaly, bude možná chvíli trvat, než si naleznete svoje políčko, kde je vám nejlépe. Ale nic nám nebrání zkoušet a bavit se drobnůstkami. Dělat obrázky z jídla, zpívat si staré oblíbené písničky, vymýšlet tajně rýmy, jít na nákup jinou cestou než obvykle, koupit si veselý hrnek na čaj, nebo bláznivou sponku do vlasů. I tyhle drobnosti vám zcela změní stereotypní dny a zaslouží se o mnoho úsměvů. Jak jednou začnete, nápady budou pomalu samy ťukat na dveře.

Nenechte se odradit tím, že vaši oblíbenou činnost dělá už spousta lidí. Je to jako byste řekli, že už je na světě příliš mnoho brunetek a kaváren. Nesmysl, že? V každé kavárně je jiná atmosféra a i když jich je na každé ulici pět, stejně si najdou své hosty a mají v koloritu města své nezastupitelné místo. Proto s klidem háčkujte, šijte, malujte, vyrábějte náušnice a pletené ponožky. Protože takové ponožky jako vy, neuplete nikdo jiný. Kromě vlastní radosti tím uděláte radost i mnoha lidem kolem sebe a další inspirujete. Prostě je to kousek štěstí, který máte v rukou a můžete ho kdykoliv vytáhnout. A věřte mi, že budete šťastnější maminka i manželka, když si kromě maminkování necháte kousek toho prostoru i pro sebe a pěstování svojí radosti.

Chcete se inspirovat? Co třeba:

  • Intuitivní kresba
  • Šití, pletení, háčkování a pro začátečníky moje oblíbené vyšívání křížkovým stehem
  • Vaření a zavařování
  • Hru na hudební nástroje nebo zpěv
  • Omalovánky pro dospělé
  • Tvorba mandal
  • Mozaiky z kamínků nebo fazolí
  • Figurky a obrázky z těsta
  • Psaní deníku, pohádek, básní či říkanek
  • Lepení koláží
  • Upcyklace: Proměna nepotřebných věcí k dalšímu užitku

A mnoho a mnoho dalšího. Jistě si po vyzkoušení několika technik najdete vlastní cestičku. Na závěr mám pro vás ještě jednu neuvěřitelně kreativní radu. Hrajte si s dětmi. Ale opravdu, ne jenom jako, z dospěláckého pohledu. Sedněte si na koberec a položte se do toho. Nikdo vás totiž nevidí! A i kdyby ano, bude vám spíše závidět. Využijte té jedinečné příležitosti, kterou vám děti nabízí, a nastupte do vlaku směr dětská fantazie. Objevujte skryté zákoutí, struktury pavučiny, stavte královský palác a dejte si v něm čaj a svačinu. Vydejte se po stopách dinosaurů a na pirátskou plavbu! Jako rámec vám výborně poslouží pohádkové knížky. Kromě parádní zábavy a vzpomínek tím uděláte službu i samy sobě. Hra a kreativita je nejlepší prevence stresu, přímo vyživuje naši duši a vyžene strnulost a nudu z našich životů!

Ludmila Bakonyi Selingerová je spisovatelka, divadelnice, předškolní pedagožka, autorka hudby pro děti a maminka. Vydala šest pohádkových knížek s přírodní a enviromentální tématikou a založila soubor Divadlo Pampeliška kde píše scénáře a hraje. Spolupracuje na dobročinných, ekologických a rozvojových projektech s neziskovými organizacemi a tvoří inspirativní materiály pro rodiče s dětmi.

Lucie Harnošová
Jsem vděčná maminka dvou dospívajících dcer a spokojená manželka a partnerka. Ráda objevuji nová témata, zkoumám, zkouším a hraji si. Inspiruje mě dětská spontánnost a otevřenost. Miluji dobrodružství, svobodu, dobrou kávu, saunování, kytovce a léčivé ženské sdílení. Jsem tvůrkyní projektu Alchymie ženy, pořádám pobyty pro mámy a dcery, retreaty v zahraničí a online kongresy i kurzy, které pomáhají otvírat oči a milovat život.
Komentáře