3 věci, které o Vánocích nemusíš dělat sama

Z kuchyně voní cukroví a vy s dětmi hrajete pexeso u právě nazdobeného stromečku. Užíváte si společné chvilky a letošní advent zažíváte pravou vánoční pohodu. Cítíte ji všude kolem vás. Vnímáte, že letos jsou Vánoce opravdu kouzelné.

Máte pocit, že tohle je u vás doma nereálné?

Musíte přeci… napéct 12 druhů cukroví, umýt okna a vyčistit každý koutek ve vaší domácnosti. Nakoupit nespočet dárků pro celou rodinu, všechny babičky i tetičky. Jak se z toho nezbláznit?

Najděte někoho, kdo část věcí udělá za vás. Letos si to DOVOLTE!

Teď se vám zježily všechny vlasy na hlavě? Jak to někdo udělá za mě? Vždyť tohle musí každá správná hospodyňka, maminka, manželka zvládat s úsměvem na rtech.

Nemusí. Od dob našich babiček se věci změnily. Může to znít jako výmluva a říkejte si tomu, jak chcete, ale opravdu je vše jiné. Od změny rolí ve společnosti, způsobu trávení volného času až po to, jaké vztahy máme se svými dětmi.

Věnujte ušetřený čas své rodině a sobě.

Pojďte letošní advent prožít v klidu a s radostí.

1) Cukroví svěřte do rukou cukrářky, která pečením žije

Není to žádná ostuda a nemusíte to dělat tajně. Je to běžné a vlastně žádoucí. Koukněte se na to takhle: Vy po večerech lepíte linecké, na plech dáváte rohlíčky a už nad tím skoro usínáte, protože jste měly náročný den v práci či s dětmi. Opravdu vás to nebaví, děláte to jen proto, že se to tak má a dělají to všichni.

Na druhé straně se usmívá paní, která peče s radostí a chutí, každý jeden kousek je jejím dalším dílem, kterým chce udělat radost někomu dalšímu. Tím dalším jste letos VY.

Najděte si ve svém okolí takovou paní, ideálně ochutnejte její výtvory a o Vánocích si pochutnejte na parádním cukroví.

Nebo se domluvte se sousedkou, že si uděláte jeden pečicí den, kdy zapojíte i děti a spojíte příjemné s užitečným. Nenapečete toho sice tolik, ale minimálně ty perníčky určitě budou. A kdo tvrdí, že musí být 12 druhů cukroví?

2) Pozvěte si paní na úklid

Ano, dopřejte si letošní Vánoce beze shonu a bez přemítání, jestli je i ta poslední polička v kuchyni umytá a okna vyleštěná. Paní na úklid tuto práci udělá za vás a vy si budete moci se svými dětmi přečíst knížku, zahrát Duplo nebo se jít podívat na vánoční betlém.

Ten pocit, když si večer sednete na pohovku, víte, že jste si s dětmi užili prima denpřitom se na vás smějí krásně umytá okna, je k nezaplacení.

3) Vánoční zážitky si nechejte poslat až domů

Dopřejte si netradiční chvilku s dětmi každý den. Nyní už víte, jak si během adventu najít čas se svými dětmi. Proměňte ho v něco nezapomenutelného a neopakovatelného.

Advent si užijte s příběhem a spoustou zážitků. Už dávno neexistuje jenom čokoládový adventní kalendář. Máte hromadu různých možností, od šitých přes papírové až po ty s příběhem.

Představte si, že máte na celý prosinec o zábavu postaráno. Děti jsou nadšené a každý den vyhlížejí jedno psaní od Ježíška. S napětím očekávají, co zrovna dnes čeká hlavní hrdiny Evičku a Adámka v pohádkovém světě a zda už konečně potkají Ježíška. Vidíte ty jiskřičky v očích?

Otevřete dveře PROŽITKOVÉMU ADVENTNÍMU KALENDÁŘI, díky kterému tohle všechno zažijete i u vás doma. Přijde k vám a provede vás adventním časem. Ve 24 příbězích se potkáte s vánočními patrony a zvyklostmi. Děti zabaví otázky, úkoly a adventní tajenka, která skrývá poselství přímo do Ježíška.

Letošní Vánoce nechejte tyto nebo jiné 3 věci na někom další. Hlavně ať je vám v tom dobře <3.

 

Zuzana Janešíková

Jsem máma, která si život s dětmi užívá! Cítit jejich blízkost je totiž jedinečné a slovy neuchopitelné. Mým přáním je, aby si každý rodič dovolil objevit toto kouzlo vzájemné blízkosti, hravosti a lásky ke svým dětem v každém okamžiku. Žiji našim projektem Životem s dětmi, který je tak trochu rodinný :). Momentálně s manželem doděláváme poslední úpravy na PROŽITKOVÉM ADVENTNÍM KALENDÁŘI pro děti, který je plný příběhů a společných chvilek.

 

Lucie Harnošová
Jsem vděčná maminka dvou dospívajících dcer a spokojená manželka a partnerka. Ráda objevuji nová témata, zkoumám, zkouším a hraji si. Inspiruje mě dětská spontánnost a otevřenost. Miluji dobrodružství, svobodu, dobrou kávu, saunování, kytovce a léčivé ženské sdílení. Jsem tvůrkyní projektu Alchymie ženy, pořádám pobyty pro mámy a dcery, retreaty v zahraničí a online kongresy i kurzy, které pomáhají otvírat oči a milovat život.
Komentáře